Luftvärmepumpen är ett av de mest effektiva system som finns för att värma upp villor, små som stora. Den kräver inte mycket underhåll och är inte speciellt dyr i det långa loppet. Men den har definitivt fler fördelar än så.

 

pexels-photo-233267När man väljer värmesystem ska man alltid utgå efter sitt eget boendes förutsättningar. Man ska också utgå från familjen och hur mycket tid man har att lägga på exempelvis underhåll. Att skaffa en luftvärmepump till villan kan vara bra om man inte har allt för mycket tid. En luft-/luftvärmepump kräver nämligen inte mer än att man regelbundet rengör filtren noggrant för både inomhus- och utomhusenheterna. Detta gör man enkelt via att dammsuga noggrant eller att torka av med fuktig trasa för att få bort damm, smuts eller eventuella djurhår eller liknande som fastnat. Var tredje år bör pumpen rengöras grundligt av en fackman. Den servicen kostar ungefär 1500–2000 kronor, vilket också är relativt billigt i jämförelse med service av andra värmekällor.

 

Anledningar till att skaffa luftvärmepump

Förutom billigt underhåll finns det fler fördelar med luftvärmepumpen som energikälla.

 

  • Den är prisvärd. Att installera en luftvärmepump kostar cirka 20 000 kronor vilket är en del, men så länge pumpen är väl installerad och körs med full effekt är dessa pengar insparade redan efter tre år skriver Privata Affärer.
  • Den är mycket miljövänlig. En luft-/luftvärmepump sparar in hela 25 procent av husets energiförbrukning och cirka 7000 kilowattimmar per år. Detta skriver Dagens Industri. Den använder sig helt enkelt av den värme som naturligt finns i utomhusluften och sprider denna in i huset.
  • Luftvärmepumpen kan även användas som ventilation. Under de varma sommarmånaderna kan man enkelt vända pumpens effekt och göra att den istället fungerar nedkylande som en sorts air condition. Man slipper därmed investera i ett system för ventilation och sparar in på ännu en utgift.
  • Den är en bra kompletterande värmekälla. Om man sedan innan har direktverkande el eller annan elvärme är luftvärmepumpen utmärkt som komplement för att få ner energikostnaderna, då den tar vara på utomhusluften vilken är helt gratis. Detta skriver Expressen.
  • Luftvärmepumpen har lång livslängd. Så länge den har rätt förutsättningar, sköts rätt och får regelbunden service håller den i minst 10, men ofta upp till 25 år.