Om du tänkt teckna en hemförsäkring måste du ha koll på vad som menas med lösöre. Kortfattat är det lös egendom som inte är en fast del av bostaden, till exempel smycken, datorer eller musikinstrument. Det är viktigt att ditt lösöre är försäkrat om någonting händer.

En hemförsäkring med förmånliga villkor är ett av de bästa sätten att garantera ersättning om olyckan är framme. Inbrotten har ökat i många områden och ingen går säker, oavsett bostadstyp. Innan du tecknar hemförsäkringen underlättar det om du värderar ditt lösöre, så läs mer om lösöre här för att verkligen få koll på vad som menas. Olika försäkringsbolag kan sedan ha olika upplägg för hur frågan om lösöre hanteras.

Se till att vara försäkrad till det faktiska värdet

Det finns ingen fördel med att vara överförsäkrad, dvs du får inte mer ersättning om du överdriver värdet på ditt lösöre. Dock är det heller inte bra om du undervärderar värdet av ditt lösöre, eftersom du riskerar att inte få ut tillräcklig ersättning. Bäst är att vara försäkrad till det faktiska värdet. Upplever du att skyddet i den vanliga hemförsäkringen inte räcker, erbjuder de flesta försäkringsbolag även olika tilläggsförsäkringar för att säkerställa ännu bättre skydd.

Hur du värderar ditt lösöre

Oavsett hur din hemförsäkring är utformad är ett gott råd att undersöka vad du har för lösöre hemma och vad det har för ungefärligt värde. Trots allt kan sakerna vara förlorade i händelse av ett inbrott eller en brand och det kan vara svårt att komma ihåg. Här kommer 3 bra tips:

  • Passa på att ta bilder av dina mest värdefulla föremål. Det kan handla om mormors dyra smycken eller ett vackert konstverk på väggen. Du kan också gå från rum till rum och filma vad de innehåller.
  • Vad du har för lösöre förändras över tid. Kanske säljer du egendom, lånar in egendom osv. Det kan vara bra att göra en ny genomgång vid stora händelser eller kanske vartannat eller vart tredje år.
  • Förvara informationen om ditt lösöre på en annan plats än i hemmet. Tänk till exempel om du bara har den på datorn och den blir stulen eller förstörd. Det finns till exempel smarta molnlösningar på nätet, eller så kan du förvara informationen hos en nära anhörig.