Att renovera är mycket populärt och det är egentligen inte så konstigt. Många vill idag personifiera den egna bostaden för att skapa den där genuina trivseln. Mycket av renoveringsarbetet går att utföra på egen hand, men det finns vissa moment som en elektriker måste sköta: installation av utrustning som vitvaror, maskiner och liknande. Läs mer om detta nedan!

I en tvättstuga är förstås tvättmaskinen den centrala tekniska prylen. Den bör fastinstalleras i väggen, ett arbete som en elektriker ska göra. Ett torkskåp, som exempelvis https://www.cylinda.se/vitvaruvaljaren/tvatt/torkskap, kan ofta kopplas in med hjälp av en stickkontakt, beroende på hur den står placerad i rummet.

Därför ska du anlita elektriker:

  • Säkrare installationer
  • Försäkring gäller
  • Du får garanti

Det är självklart en enkel match att ansluta en fristående mikrovågsugn till en stickkontakt, men för många apparater är det inte lika smidigt. Ett flertal av de vitvaror som finns ska anslutas till fast el, ett arbete som måste utföras av en behörig elektriker. Det här är viktigt att komma ihåg då egenutförda elinstallationer innebär att försäkringen inte gäller om något skulle inträffa. Dessutom är olyckor vanliga som har med el att göra. När du anlitar en elektriker har du alltid garanti på jobbet, vilket samtidigt kan kännas lugnande. Vid vilka tillfällen behöver du då hjälp av en elektriker?

Kök

Köket innehåller som regel många tekniska prylar som kräver korrekt utförd installation för säkert användande. Exempel på områden där du bör ta hjälp av elektrikern är när det ska sättas in en ny spisfläkt och i vissa fall också ugn/spis, beroende på hur det ser ut. Det finns både golvplacerade och inbyggda ugnar och där de golvplacerade varianterna ofta kan kopplas in via den stickkontakt som finns kan de inbyggda kräva en fast anslutning. Undersök detta med din elektriker om du är osäker på vad som gäller i just ditt fall.

Badrum

Det elektriska som ska installeras i ett badrum gäller ofta olika former av belysning, men även särskilda badkar (bubbelbadkar mm) och duschar kräver elanslutning. Eftersom ett badrum innebär mycket vatten är det viktigt att en auktoriserad person tar hand om samtliga elinstallationer för att säkerställa att allt blir korrekt utfört. Det tjänar alla på i det långa loppet. Tänk dock på att säkerställa att det är en äkta elektriker du anlitar.