En badtunna i trädgården ger härlig avkoppling både sommar och vinter. Det är en lyxig känsla att ligga i det behagligt varma vattnet och samtidigt blicka upp mot stjärnorna en mörk kväll.

Det finns många olika typer av badtunnor att välja mellan. Badtunnor värms upp av ved, gasol eller el. Badtunnorna hos https://svenskabadtunnor.se/ har en plastinsats vilket gör skötseln enklare. Beroende på hur många som ska använda badtunnan samtidigt finns det olika storlekar. En badtunna är för många sinnebilden av avkoppling och njutning i den egna trädgården. Den smälter ofta in väl i omgivningen eftersom den inte är lika utrymmeskrävande som en pool. Badtunnan kan värmas upp med ved vilket kan vara kostnadseffektivt om du har tillgång till billig och bra ved. Eluppvärmning kräver mindre skötsel än ved och behöver inte vara dyrt. Träpanelen isolerar bra och om badtunnan ska användas vintertid kan den även tilläggsisoleras för minskad värmeförlust. Ett isolerande lock sparar också på värmen. Läs mer om hur du kan energieffektivisera ditt hem på Energimyndighetens webbplats.

Att tänka på vid valet av badtunna

När du ska välja badtunna finns det flera saker att tänka på. Först och främst är det viktigt att fundera på hur din familjs behov ser ut. Det finns ett stort utbud av badtunnor i olika storlekar och material. Om badtunnan endast ska användas på sommaren ställs inte lika stora krav på isolerande lock och tilläggsisolering. Om det bara är några personer som ska använda tunnan varje gång kan med fördel en mindre tunna väljas eftersom den går fortare att värma upp. Tänk även noga igenom placeringen av badtunnan. Välj en plats i närheten av huset som är vind- och insynsskyddad.

Skötsel av badtunnor

En badtunna ska placeras på ett stadigt och plant underlag vilket kan kräva att en del markarbete behöver göras innan inköpet om det inte redan finns en lämplig yta. En badtunna i plast kräver mindre skötsel än en i trä. Genom att välja en badtunna med plastinsats förenklas skötseln samtidigt som badtunnas yttre del fortfarande kan vara i trä. En vedeldad tunna kräver arbete med vedhantering, eldning och sotning. Badtunnor behöver rengöras och vattnet ska bytas ut. Följ leverantörens instruktioner om vattenhantering och rengöring.