Det finns massor av olika sätt att värma hemmet på, vissa dyrare andra mer miljösmarta. Ett uppvärmningssystem med just energimärkning underlättar till att bidra till att minska miljöbelastningen, något som är ett definitivt steg mot ett hållbart samhälle.

 

En gasolkamin har vi skrivit om tidigare, dess fördelar med att ge extra värme och trevnad till ett hem. Särskilt på vintern. Särskilt i torp och stugor. Men vad finns det för andra uppvärmningsmetoder i våra hem?

Ett energieffektivt hem med smart uppvärmningssystem

 

Det är smart att förutom att välja en uppvärmningsmetod som är energieffektiv, göra så att ditt hem släpper ut mindre luft och värme. Det kan du göra genom att isolera mer och byta ut fönster.

 

De olika alternativen på uppvärmning av hus är bland annat följande:

 

  • Bergvärmepump
  • Luftvärmepump
  • Fjärrvärme
  • Ved och pellets
  • Solfångare
  • Elelement
  • Kombinationer av pelletsvärme och solenergi

 

Många tycker bergvärme är ett bra och smart alternativ, i en artikel i Expressen går det till exempel att läsa följande fördelar om uppvärmningstekniken som allt fler kostar på sig att skaffa:

 

”Bergvärmen är dyrt att skaffa, men lönar sig i längden. Idén är att hämta värme från 50–200 meter ner i marken, där det alltid är 2–8 grader varmt, oavsett årstid. Det kräver ett borrhål och en kollektorslang med vätska som värms upp nere på djupet, förs upp och omvandlas på ett tekniskt avancerat sätt till värme i de vattenburna elementen. ” – Expressen

 

Se över klimatskalet innan du byter uppvärmningssystem

 

Energimyndighetens hemsida går det att läsa om hur du bör se över fönster, dörrar, väggar, tak och ventilation hemma för att börja energieffektivisera huset innan du byter uppvärmningsmetod. Klimatskalen är nämligen väldigt viktigt för att hindra värme från att sippra ut, som genom dragiga fönster eller ett dåligt isolerat tak. Nu börjar det komma nästa generations hus, de som kallas för ”näranollenergihus” – så energieffektiva att det räcker med ett mindre och billigare energisystem. Energin kommer bland annat från människorna i huset och apparaterna de använder, smart och väldigt bra för miljön eftersom det krävs mycket mindre.