GasolkaminNär det blir mörkt och kallt kan man behöva extra värme. Då kan en gasolkamin passa bra. Men det finns också många andra användningsområden för en värmekälla som varken behöver ved eller elektricitet för att fungera.

Funderar du på att fira jul i sommarstugan, och undrar hur kallt det kommer att bli? Om du oroar dig för att dina gäster ska frysa kan det vara smart att komplettera den vanliga uppvärmningen med en gasolkamin. Elkatalogen har flera modeller i sitt sortiment. En del av dem ser ut som klassiska vedkaminer, medan andra mer ser ut som elektriska värmeelement.

En vedkamin har också många andra användningsområden. Många s.k. preppers har gasolkaminer i sitt nödförråd, tillsammans med några gastuber, för att ha en värmekälla som fungerar om elektriciteten slås ut. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap rekommenderar också att man har en alternativ värmekälla, skriver Sydsvenskan.

När kan man använda gasolkamin?

Det finns många tillfällen då det kan vara smart att investera i en gasolkamin. Några av de mer kreativa användningsområden som vi har hört talas om är följande:

  • I en rullande butik. Dalarnas tidningar berättar om en kvinna som startat en BH-buss, en butik på hjul. För att kunderna ska kunna prova bysthållarna är det viktigt att de inte fryser, och en gasolkamin löser detta.
  • Vid renovering under höst, vinter eller vår. Paret som har det här torpet utanför Tidaholm har gett det en omfattande renovering. Det första de köpte var ett elverk och en gasolkamin, för de visste på ett ungefär vad de hade framför sig. Även om det finns en öppen spis eller kakelugn i det rum som ska renoveras kan det vara bra att ha en värmekälla som inte behöver fyllas på med nytt bränsle med jämna mellanrum. Då blir det lättare att ägna sig helhjärtat åt renoveringen.
  • I ett uterum, på verandan eller i liknande utrymmen under kyliga sommarkvällar när man ändå vill kunna sitta ute. Ska du arbeta en längre tid i ett ouppvärmt garage kommer du att vara glad om du har en gasolkamin där.