Att få klart dagsljus är något som är väldigt viktigt för människans överlevande. Dessvärre kan det vintertid inte vara så lätt med grå himmel och små fönster, eller inga alls, på jobbet. Hemma är det lättare att bestämma över sina fönster och lampor, men det är inte varje dag man har möjligheten att vara hemma under de timmar det är ljust på vintern. En del arbetsgivare tycker det är en börda med stora, fina fönster som gör att kontoret badar i ljus, men om man installerar underhållsfria fönster försvinner genast det problemet, både underhållningskostnaden och orosmomentet. Istället får man ett ljust kontor, och även om himlen är grå blir själva grundljuset i lokalerna bättre. Väldigt effektivt för den vintertrötta kontorsarbetaren eller cafébiträdet. Om man inte har någon som helst möjlighet till ett fönsterbyte kan man installera speciella lampor med så kallat himmelsljus.

Fejkad himmel

På en del arbetsplatser har man gått så långt att man, istället för gamla vanliga lysrör i taket, installerat ”biologiskt” ljus som är svalare och mer blåaktigt än vanliga. Idén med dessa lampor är att få samma blåaktiga ton som himmelsljus har. Eftersom man nästan aldrig får det ljuset vintertid stannar kroppen som i en dvala och blir inte pigg på samma sätt som på sommaren, något som påverkar det dagliga arbetet och måendet negativt. På dn.se står det:

”Först de senaste tio åren har forskarna på allvar börjat förstå vikten av ljusets effekt på människokroppen. Som förmågan att uppta D-vitamin, och hur ljuset påverkar kroppens dygnsrytm och immunförsvar. Hormonproduktionen är mest känslig för blått ljus, som hämmar produktionen av sömnhormonet melatonin. Därför är det bra med ett lite kallare, blåare ljus under arbetsdagen, medan varmare och gulare ljus kan hjälpa oss att varva ned till kvällen. Men bristen på himmelsljus eller liknande blå strålning under vintern gör att melatoninproduktionen inte stannar av och kroppen fortsätter att vara i viloläge, vilket bland annat kan leda till ett försvagat immunförsvar”.

Det finns alltså små knep man kan ta till om man vill ha sommar året om på jobbet. Rätt sorts ljus innebär piggare anställda som presterar avsevärt bättre, och mår bättre.