Många som väljer att köpa nytt kök gör ofta det genom att titta på andras kök. Det är något som egentligen går helt mot trenden, där det individuella köket är i fokus. Vi ska ha allt mer unika kök med plats för vår kreativa ådra. Många väljer helt enkelt att kopiera någon annan och då får ett helt opersonligt kök. Det är dock svårt att få ett helt personligt kök utan inspiration och det man kan göra är att kolla ut ett kök som man gillar och sedan lägga in sina egna preferenser i designen.

Tidigare hade i stort sett alla likadana praktiska kök med exakta måtten och färgerna, nu finns det betydligt fler olika kök att tillgå och det gör vi svenskar med glädje. Såhär säger Marianne om svenskarnas nya kök(du kan välja att läsa hela artikeln här):

– Det råder många parallella trender just nu. För bara tio år sedan var kökstrenderna mycket mer likriktade, säger Marianne Färlin på Vedum.

Hon ser dels en lantlig trend med mycket detaljer. En annan trend är den naturliga med trä och naturmaterial där ytorna gärna lämnas råa och lite ruffa. Kanske kombinerar man ett betonggolv med ett kök i ask som har synlig brunkärna.

– Sedan ser vi många fler kulörer igen. Man vågar vara personlig.

Kök från Kolmården är ett sådant kök som ger oss den där rustika känslan, just deras design Preziosa finns i olika designer och former för den som vill mixa upp det lite. Här kan man även välja olika färger och om man inte är storförtjust i att ha äggvita luckor så finns massiv ek också.