Att ha rätt färg i alla sina rum är mycket viktigt eftersom färgen har en betydelse för hur rummet ”mår”. En varm eller kall färg på väggen kan faktiskt avgöra hur trevligt eller otrevligt det är att vara i det rummet. Det skiljer också mycket mellan färger för hur man ska inreda ett rum. Att välja färg kan vara svårt och därför kan man behöva lite hjälp på traven.

Världen var inte svartvit fram tills färg-tv:n kom in i våra hem på sjuttiotalet, däremot är färglöshet något man kan lida av. Att inte ha färg leder till att man kommer må dåligt, däremot kan för mycket färg också leda till att man inte kan urskilja alla färger i mängden och därför inte mår bra. Något som är säkert är att alla har sin favoritfärg, men det är nog inte så många som vet vad färgerna betyder!

  • Blått kan stå för både kyla och lugn.
  • Grå är för många en medelmåttig färg och svår att avgöra hur man gillar den.
  • Grönt är mer lugn än blå, som har en nyans med en varm känsla.
  • Gult och orange uttrycker glädje och värme.
  • Rött varierar mellan glädje och hat, kan dock kallas för kärlekens färg.
  • Svart är för många en negativ färg i olyckans bemärkelse.
  • Vitt står för oskuld och renhet, dock i en positiv bemärkelse.

I inredningsprogram brukar färgvalet spegla utifrån vad inredaren ser på familjens stil och behov av färg. Ofta brukar man måla vitt i hela rummet för att göra rummet helt neutralt, innan man kanske gör lite färgmönster på väggarna. Det kan också vara så att man ur inredningssynpunkt använder högst en eller två färger i olika nyanser, för att man inte ska få en färgexplosion. Förvisso kan vitt vara en tråkig färg, men då får man helt enkelt inreda med färg, exempelvis att man sätter upp färgglada gardiner.

Inte bara hemmets färg

Bor man i lägenhet kommer man också passera en eller flera korridorer på vägen till sin lägenhet. Resan mellan korridoren och lägenheten kan avspegla hur man kommer må eftersom färgerna kan ibland inte överensstämma med ens egen smak. Dessutom kan det väldigt lätt bli smutsigt i sådana lokaler och därför behöver man kalla in någon som kan göra trappstädningen åt en. Det är inte särskilt svårt att hitta trappstädning i Stockholm, så länge som man bara sätter sig vid sin dator och surfar in på nätet.