När de första löven börjar falla är det nog många som ställer in utemöblerna och lägger ner trädgårdsodlingen för säsongen. Men under hösten och vintern finns det mycket att göra i trädgården så att man kan njuta av den hela säsongen. Plus att den blir ännu vackrare till sommaren om man fixar i den under lågsäsongen.

tradgard-arbete

I höst och vinter finns det en del grejer som du bör satsa på i trädgården. För när man inte behöver lägga lika mycket tid på att påta, vattna och klippa gräset, finns möjligheten att ta tag i annat. I Göteborgs-Posten kan man läsa om att hösten och vintern är den bästa tiden på året för att installera olika typer av belysning och ljus. Med den rätta belysningen kan man dessutom njuta av sin trädgård året ut, både inifrån och utifrån. När man väljer vilken belysning man ska installera i trädgården är det viktigt att man tänker både på känsla och funktion. Man vill att belysningen ska lysa upp trädgården så att man ser vad man gör i den, samtidigt som ljuset ska bidra till en mysig känsla.

Börja med projekten till hösten

Något annat som man kan satsa på i trädgården när hösten och vintern kommer är de större projekt som man vill få gjorda. Under lågsäsong är det nämligen mycket billigare att genomföra projekten och dessutom är det lättare att få tag på någon som kan utföra dem åt en. Det kan bland annat handla om att bygga en altan, sätta upp staket runt trädgården eller lägga någon form av stenformation i trädgården. På Sveriges Radios hemsida kan man läsa om att vintern verkligen är den perfekta tiden för att sätta igång med sina trädgårdsprojekt och att man kan börja planera redan nu. Det kan även vara så att alla redskap som man kan komma att behöva använda måste ses över i höst och vinter.

Fixa trädgården inför vår och sommar lov-host-tradgard

Sedan är hösten och vintern självklart en bra tid för att pyssla om trädgården så att den blir så där fin och frodande till våren och sommaren. I Expressen delar en trädgårdsmästare med sig av tips på vad man faktiskt bör göra i trädgården för att den ska vara redo för vintervilan. Några exempel på saker är:

  • Gödsla. Använd höstgödsel och gör det relativt tidigt på hösten.
  • När man planterar på hösten bör man satsa på långlivade småträd och hoppa över kortlivade blommor.
  • Vänd jorden. Om man vänder jorden så återhämtar den sig bättre till nästa säsong.
  • Se till att vira in känsliga växter med juteväv eller granris.
  • Klipp löv. Ge extra näring till gräsmattan genom att klippa ner löven.