Att få till en snygg och hälsosam miljö på jobbet är inte det lättaste alla gånger. Sitter man i ett kontorslandskap blir det lätt bullrigt och stökigt och man kan få både svårt att koncentrera sig och huvudvärk av allt som händer runt omkring en. Man presterar helt enkelt inte lika bra på ett högljutt och kaotiskt kontor som på ett ljuddämpat och lugnt.

Ta tag i kaoset

Känner man igen sig i det stökiga är det dags att fixa skärmväggar till kontoret. Det kan kännas som en ganska tråkig grej, men det kan förändra mycket. Inte minst kan det göra kontoret snyggare, tro det eller ej. Att se det som en inredningsdetalj istället för ett ont måste för hälsans skull gör det inte bara roligare utan ännu mer funktionellt. Dessutom är bristen på skärmväggar något som många stör sig på och en enkel sak att rätta till.

”Störande ljud är en bortglömd arbetsmiljöfråga. Regelverken är alldeles för svaga”, säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande i Hörselskadades Riksförbund (HRF) som beställt rapporten, i ett pressmeddelande.

Drygt 1 100 medlemmar vid fem fackliga organisationer har tillfrågats. 44 procent av dem uppger att de, ofta eller ibland, har svårt att höra vad andra säger på jobbet.

Det är ljud som skapas av andra människor som stör mest. Knappande tangentbord, skrapande stolar, ringande telefoner – och så allt prat. Särskilt stort är problemet bland dem som arbetar på skolor och förskolor.

HRF har också granskat kaféer och restauranger. Här uppger 51 procent av de tillfrågade att de ofta eller ibland har svårt att höra och samtala. (Läs hela artikeln här).

Det är alltså ett omfattande problem som man verkligen bör ta tag i. Är det inte du som har ansvaret över inredning och/eller miljöfrågor på din arbetsplats så prata med den som har det. Att störas av kollegor och allt runt omkring en är varken bra för dig och ditt välmående eller för prestationsförmågan. Två frågor som borde vara väldigt angelägna för alla arbetsgivare. Är det något som inte fungerar måste det fixas till, och ju snabbare det händer desto bättre. Kämpa för en bra och snygg arbetsplats!