Vad gäller klassisk design i övrigt finns det en del ovärderliga prylar som är värda att hålla ögonen på, de stiger nämligen allt som oftast i värde. Men det är inte bara möbler och designprylar i våra hem som finns därute – även bilar kan vara designklassiker.

mini-cooper-auto-model-vehicleFör de som är intresserade av design och trender finns det mycket i vårt samhälle att kolla in. Det handlar inte bara om möbler, inredning och former på detaljer i våra hem.

Det finns även en hel del fordon som den med designblicken vill åt, som flera snygga mini bilar i olika färger.

I magasinet Residence går det att läsa om de klassiska designmöblerna och prylarna som helt enkelt aldrig går ur tiden.  Vissa trender kommer snabbt och försvinner med samma hastighet, men en del saker stannar i våra hem år efter år, utan att dateras eller kännas urmodiga. Några sådana prylar är, enligt artikeln:

  • Ton-stolen som formgavs av Micheal Thonet för 160 år sedan och som, i modell No 14, kan ses på de allra flesta franska kaféer. Det är en slags wienerstol som tillverkas i tjeckien med en böjteknik och sits i flätad rotting. Finns i fleratalet kopior att köpa.
  • Ljuskronan 2097 är även den en klassiker, mer känd under namnet Sarfatti. Den formgavs av italienaren Gino Sarfatti 1958 och finns i två storlekar. Passar allra bäst i höga tak.
  • Fladdermusfotöljen, som går under namnet BKF chair i många andra länder. En tidlös klassiker med stål och läder i formen av just en flygande fladdermus. Kommer originellt från Buenos Aires, Argentidan och är designad av Antonia Bonet bland andra, redan 1938.
  • Den klassiska Alvar Aalto-vasen från Iittala, designad 1936 som gjorde succé på världsutställningen i Paris. Varit aktuell sen dess i princip och finns i olika storlekar och färger.

Andra pärlor i designvärlden

Andra klassiker går det att läsa om i bland annat Expressen och i Sköna hem. I dessa artiklar nämns coola vägglampor designade av Paolo Rizzatto, läderinfattade, runda speglar från 1950, golvlampan AJ som togs fram av Arne Jacobsen till Radisson SAS Royal Hotel i Köpenhamn 1960 i samarbete med lampföretaget Louis Poulsen. Även Barcelona-fåtöljen som finns på många kontor är en riktig designpärla, framtagen av den tyske designern Mies van der Rohe för just världsutställningen i Barcelona.