I ett tidigare inlägg skrev vi om hur lampor gör våra hem så mycket mysigare att vara i, med ljus som skänker lugn och hembonad i varje skrymsle och vrå – utan att för den delen vara rosametalliskt lysrörsljus. I dagens inlägg skriver vi återigen om ljuset men hur detta är viktigt under de mörkare månaderna.

lampa glödlampaI Metro kunde vi nyligen få ta del av en nyhetsartikel där just säsongsbetonade skiftningar i ljus hamnar i fokus. När vintern nalkas och mörkret faller tungt som en kappa runt oss kan många känna sig trötta och deppiga – något som kanske är lättare att åtgärda än vad en faktiskt kan tro. Dessutom kan det vara bra att veta att även om solen inte skiner utan är dold bakom moln, tjocka och grå, så får du upp till 5-10 gånger mer ljus på dig utomhus än inomhus, inomhus räcker bara ljuset två meter in i rummet från fönstret. Det visar på att det är viktigt att ta tillvara på just ljuset så mycket en kan, så som promenader till jobb/tåg/lunchställe och liknande.

Mer tips från artikeln listar vi här nedan:

  • Försök lysa upp ordentligt på morgonen. Installera Led-lampor i badrummet med ett starkt, kallt ljus som så nära som möjligt liknar dagsljus så du även får en ljusdusch direkt på morgonen.
  • Indirekt ljus. Om ljuset är för direkt sluts dina pupiller och då tar du inte vara på ljuset. Ha belysning som reflekterar mot ljusa väggar och andra ytor så blir effekten ännu större.
  • Varmt och kallt ljus. Skilj på två typer av Led-lampor. De med kallt ljus har runt 4 000 Kelvin, vilket liknar dagsljuset som är 5 500 Kelvin. Det är perfekt i badrum, kök och andra platser där du vill vara pigg, men inte i sovrummet. Där ska du i stället välja en varmare lampa som ligger runt 2 700 Kelvin.

 

Ljuset viktigt för vårt välmående

Enligt samma artikel blir även runt20-25 procent av svenska befolknngen negativt påverkade av mörkret – med både nedstämdhet och trötthet som dystra följder. I några fall kan även depressioner komma på tal och det är ju riktigt bedrövligt. Kanske borde ljus användas i högre utsträckning än till exempel antidepressiva mediciner vid årstidsbetonade depressioner? Det menar i alla fall sömnforskaren som är intervjuad i artikeln.