När man planerar sitt sovrum bör man inte bara tänka på vilken inredning som är snygg. Sovrummet är ju faktiskt till för att sova i och därför bör man även fokusera på att planera sovrummet så att man sover bättre. En bra säng och ett mörkt sovrum leder till bättre sömn och hälsa.

2178929-unmade-bed-and-bedding

Den som sover i ett ljust sovrum riskerar att lägga på sig extrakilon, rapporterar Dagens Nyheter. Forskare misstänker nämligen att kroppens biologiska dygnsrytm blir störd av ljus. Ljuset påverkar även matsmältningen, den fysiska styrkan och humöret. Studien som visar detta är inte helt säker men resultatet är tillräckligt intressant för att forskarna ska titta vidare på det. Experter råder dock att det absolut inte är fel att försöka göra sovrummet mörkare och att alla borde kontrollera sina sovrum och se hur lätt det är att göra dem mörkare.

Säng som avlastar kroppen

När man planerar sitt sovrum kan det därför vara bra att se till att ha tjocka gardiner eller någon annan typ av bra mörkläggning. Det gäller även att man ser till att inte ha en massa elektroniska apparater eller väckarklockor som står och lyser. Något annat i sovrummet som man kan ändra på för att få en bättre sömn är att köpa en ny säng. Det finns mängder av återförsäljare på nätet som säljer bra sängar och ett exempel är Sleepo. Men när man köper en säng på nätet kan det vara bra att testa en liknande eller en exakt likadan i affären. Att prova att ligga i sängen är nämligen A och O för att hitta en säng som passar en. Enligt forskare är det viktigt att sängen avlastar kroppen när man ligger ner. Ytan ska vara mjuk och ingen del av kroppen ska ha mer tryck. Läs mer.

En tredje sak, som visserligen inte har så mycket med inredning att göra, är att putta ut sin partner som snarkar ur sovrummet. Nästan var tionde villaägare sover faktiskt i separata sovrum och det är oftast snarkningar som är orsaken, skriver GP.