bathroomNär vintern äntligen är här är det många som drömmer om långa varma bad i badkaret, lyxiga ansiktsmasker och annat avkopplande som man kan använda sitt badrum till. Det är även på vintern som fler bestämmer sig för att renovera badrummet. Om man vill renovera badrummet, var börjar man och vad är bra att tänka på?

Att renovera ett badrum tänker många är ganska lätt, det kan ju inte vara värre än att renovera något annat? Men att renovera våtrum är speciellt, det måste göras på ett visst sätt och det gäller att anlita pålitliga yrkesmän. Det kostar endel att renovera badrummet till det där lyxiga som man längtat efter, men det är helt klart värt det och höjer värdet på bostaden – både för den som bor där och för framtiden! En investering helt enkelt!

För den som går i lånetankar

Det första man ska börja tänka på är hur man ska finansiera renoveringen av badrummet. Gör en kalkyl över hur mycket din tänkta renovering kan kosta och bestäm därefter om det är en rimlig peng för renoveringen. Om inte – så är det dags att revidera bland idéerna. På www.bluestep.se kan du ta privatlån på upp till 350 00 kronor till renoveringen, vilket är ganska mycket pengar att röra sig med. Men man ska inte ta lån i onödan och inte låna för mycket pengar, så det gäller att ha en noggrann och ganska exakt plan, annars kan det bli en dyr historia. Det kan vara bra att verkligen veta hur ett lån fungerar innan man tar ett, för det är inte helt självklart att man vet det. När man lånar pengar så ingår man i ett avtal med en bank exempelvis. Du får låna en viss summa pengar som successivt betalas tillbaka, med ränta. Det är detta på långivaren tjänar på, och det gäller att akta sig för sådana med för höga räntor, annars kan det bli dyrare än man tänkt låna pengar och investera i en renovering av sitt hem. Man kan också välja mellan att ha fast eller rörlig ränta, vilket kan vara knepigt att bestämma, läs mer om det här. Det gäller att ha koll på marknaden och hur prognoserna för framtiden ser ut innan man bestämmer sig för rörlig eller fast ränta. 

Anlita en seriös firmalägga kakelgolv

För den som inte redan förstått det så krävs det massor av planering om man ska renovera sitt badrum, och det finns massor av bra grejer att läsa sig till för att kunna göra allt enligt regler. I Expressen kan man läsa om just tips kring badrumsrenovering men också om olika nyttiga idéer kring det. Där står det bland annat att du är skyldig att följa Boverkets regler för byggnation av badrum, oavsett om du anlitar ett proffs eller utför renoveringen själv. En seriös firma är certifierad av Byggkeramikrådet eller Golvbranschen. Ta bilder under arbetets gång, vilka är bra att ha under en eventuell skadeinspektion. Vill du ha inspiration inför din renovering, lyssna på när Anette och Mikael berättar om sitt drömprojekt för Sveriges Radio.