Köket sägs vara hemmets hjärta och trivs man inte i sitt kök kan hela hemmet kännas otrivsamt. Är man sugen på att renovera köket, bör man därför göra det. Men för att undvika att man blir missnöjd med det färdiga köket, kan det vara bra att planera renoveringen i förhand och ta del av några tips och råd från folk med erfarenhet.

En undersökning som Svenska Dagbladet skriver om visar just det, att köket är det viktigaste rummet när svenskar väljer ett nytt boende. Hela 65 procent av svenskarna lägger störst vikt vid köket när de väljer sitt boende. Köket ska ha bra utrustning, bra förvaring och stora arbetsytor. Tendensen att köket blir allt viktigare har blivit starkare på senare år. Men för den som redan har en bostad och inte gillar sitt kök, finns alltså alternativet att renovera.

Kökstrender

Det finns en rad olika nyheter och trender när det kommer till kök. Just nu är det till exempel väldigt modernt att ha glaspanel som ett alternativ till kakel i kök.En annan trend är den så kallade shakerstilen. Ett shaker-kök är avskalat och stilrent med slipat trä, framdragna socklar och vitrinluckor. Men innan man börjar bestämma inredningen i köket bör man planera hur man vill ha köket.

Planera, planera, planera

Man bör göra upp en budget så att man har ett hum om vad hela renoveringen kommer att gå på. Sedan bör man mäta takhöjd, fönster, väggar, element och dörrar. De flesta misstag i en renovering sker när man mäter fel, så var oerhört noggrann. När man gjort detta kan man boka tid med en kökssäljare som kan svara på eventuella frågor och ge ett annat perspektiv på din renoveringsplan. Efter att ha gjort grovplaneringen kan man börja detaljplanera och bestämma var varje liten sak man vill ha i köket ska stå och exakt vad man behöver.