Nu inför våren är renoveringssuget stort hos många. Man vill att huset, trädgården, uthusen och allt annat som hör till ska vara så fint som möjligt inför sommaren och utesäsongen. Vad många glömmer är smådetaljerna som gör ett helhetsintryck. Följ listan nedan med bra tips på hur du kan rusta upp torpet, eller huset för den delen! Listan är huvudsakligen hämtad från Aftonbladet och handlar om äldre torp. Många av tipsen går dock minst lika bra att applicera på äldre hus också.

  1. Skynda inte med att slänga och ersätta. Standarder för hus upprättades inte på 1800-talet, så om du har ett gammalt hus kan det vara så att dörrar och fönster är skräddarsydda för just det huset. Dessa kan då bli både dyra och svåra att ersätta, så testa gärna att renovera och rusta upp de befintliga innan du bestämmer dig för att slänga och köpa nya. Saknas det kan det vara bra att kika i källare eller uthus där tidigare ägare kan ha ställt den för framtida behov – förr slängde man inte saker lika lättvindigt.
  2. Vårda sten och betong. Du kan ge sten och betong nytt liv och lyster genom att renovera och rengöra. Vissa saker kan du lätt göra själv, som att tvätta och mätta med såpa, medan att exempelvis laga betongtrappor är det bra att ta in proffs för att göra.
  3. Laga springor i golven. I vissa fall måste hela golvet tas upp och lagas, se då till att märka upp alla brädor du tar upp och lägga tillbaka dem i samma ordning. Men i många fall räcker det med att slå ihop golvet om springorna mellan golvplankorna blivit så pass breda att man kan lägga till en planka som man patinerar så det blir samma färg och slår fast.
  4. Gör ytterdörren som ny. I vissa fall måste man måla om. Men om dörren är målad i gammal linoljefärg kan du snabbt pigga upp den genom att stryka på tunt med kokt linolja med en svamp. Efter en kvart torkar du bort det överflödiga och dörren ser ut som ny.
  5. Byt ut trasigt tegel. Köp gärna gammalt taktegel som passar med ditt hus nuvarande tegelfärg om du inte vill byta allt.
  6. Se över fönsterna. Byt ut ruttet trä, måla över flagnad färg och sprickor. Byt eventuellt även glasen i förnstrena.
  7. Måla om, både ute och inne. Använd gärna en liknande färg som huset var målat i från början. Här får du lite tips:


Glöm heller inte att läsa på och hämta inspiration, exempelvis är Bygg- och bostadsmässan ett hett tips. Lycka till!