En utav alla husägares värsta mardröm måste väl ändå vara att få inbrott. Det är inte helt lätt att undvika att tjuven slår till och är man bortrest är risken ännu större att få oönskat besök. Men det finns en del saker man kan göra för att åtminstone minska risken.

2175427-young-woman-breaking-into-house

Vi har tidigare skrivit om att många är oroliga för att få inbrott och att den oron kan lätta lite om man köper en säkerhetsdörr eller ett inbrottslarm till hemmet. Men det finns fler saker man kan ta till för att vara helt säker på att inte få oönskat besök när man till exempel är bortrest. När man ska skydda sig mot inbrott gäller det att tänka som en tjuv. En tjuv går ofta runt i området innan inbrotten och kollar av hur det ser ut och vilka som är hemma och inte. Därför kan man be en granne hålla koll på ens bostad när man är bortrest. Om grannen ser någon som hen inte känner igen, kan hen gå och hälsa och fråga var personen är på väg. Vid minsta misstanke att vara igenkända överger tjuvarna gatan och området. Tjuvar väljer även ofta att klä ut sig till hantverkare. Därför är det bra att man har koll på alla hantverkare eller andra yrkespersoner.

Dölj att du är bortrest

Man kan även välja att installera rörelsedektorer och sensorer som tänder ytterbelysningen. Tjuvar jobbar nämligen helst i mörker och om de ser att man har sensorer, kan de välja att avbryta inbrottet. Vill man ta till en extra säkerhetsåtgärd kan man se till att ha färsk mjölk i kylen när man reser bort. Tjuvar kan titta i kylen på bäst före-datumet på mjölken för att ta reda på om man är bortrest eller inte. När tjuven väl är inne brukar denne ändå genomföra inbrottet, men mat i kylen kan göra att inbrottet blir kortare och att tjuven till exempel inte börjar öppna kassaskåp och andra saker som tar tid. Man kan även se till att ens granne tömmer ens postlåda. Tjuvarna brukar även titta på detta för att se om man är hemma eller inte. Läs mer.