Våren är äntligen här, och nu kommer det att gå snabbt. Det innebär att det är dags att sätta igång arbetet med att göra trädgården vårfin. Här får du några tips på hur du går till väga.

Den som sår, den ska också få skörda, heter det ju enligt ett gammalt ordspråk. Det innebär att det är viktigt att sätta igång i tid med arbetet i trädgården, för att kunna njuta av den när sommaren kommer. Våren har ju som bekant vara sen i hela landet, men nu är den snart här.Snödroppar i trädgård

Gå ut i trädgården med kritisk blick, och titta på vad som behöver åtgärdas. Hur ser staketet ut? Ett bra staket är en förutsättning för att objudna gäster, som hjortar, ska kunna hållas ute. Beroende på konstruktion kan det vara så att det kan åtgärdas redan innan tjälen gått ur marken.

En annan syssla som du kan börja med redan nu är att rensa ogräs. Det har flera kolonilottsägare som Hela Gotland talat med gjort. Våren är nämligen sen också på den gröna ön. Många oroar sig över om potatisen kommer att bli färdig till midsommar. Ett knep kan vara att förgro potatisen i äggkartonger, men frågan är om det räcker i år. Ett annat tips är att göra fåror i jorden, som kan värmas upp när solen tittar fram. Då kommer värmen ned djupare. Du kan också vända och sålla komposten, och lägga ut brunnen mull till buskar och perenner.

Är du osäker på vad du kan sätta redan nu, köp då en jordtermometer, tipsar GP.se. De flesta frön kan sättas i jorden när temperaturen är minst tio grader. Bönor vill dock ha varmare, minst 15 grader. Nu är också ett bra tillfälle att gödsla med höns- eller kogödsel.

Vår inomhus

Om du bor långt norrut i landet, och verkligen har börjat längta efter våren, kan du skapa vår inomhus. Drömhem & trädgård tipsar om att plantera lökväxter som krokus och penséer i burkar eller krukor. Eller varför inte påskliljor i en kruka, om det var för kallt för att ha dem ute under påsken?